Obezitatea morbida: De ce este nevoie de o astfel de interventie chirurgicala?
Obezitatea morbida este una dintre cele mai severe forme de obezitate. In aceasta etapa va puteti simti prizonierul kilogramelor in plus si de asemenea puteti sa observati cum kilogramele se depun iar situatia scapa de sub control. Poate ca ati incercat numeroase diete, pastile minune si diverse metode de slabit dar rezultatul este mereu acelasi: kilogramele se intorc si cel mai frecvent se mai adauga si altele in plus.
Mai multe studii efectuate in acest domeniu au demonstrat faptul ca pierderea in greutate obtinuta prin diverse terapii, regimuri alimentare, exercitii fizice sau alte programe sau produse comerciale nu poate fi sustinuta in timp de catre cei care se confrunta cu o astfel de afectiune.
Cum ma poate ajuta o interventie chirurgicala de aceasta natura?
Interventia chirurgicala, combinata cu un plan adecvat de tratament si monitorizare post-interventie poate fi un instrument util ce va poate ajuta sa pierdeti in greutate si sa duceti o viata sanatoasa. Interventia chirurgicala bariatrica poate, de asemenea, sa amelioreze sau chiar sa elimine afectiunile asociate precum diabetul de tip 2, tensiunea arteriala crescuta, bolile de inima, etc. Cel mai frecvent, persoanele, care au optat pentru o astfel de interventie, au constatat o diminuare a medicatiei prescrisa pentru ameliorarea comorbiditatilor (afectiunilor asociate obezitatii).
Cum functioneaza chirurgia bariatrica?
Interventiile chirurgicale bariatrice, fie ele de bypass gastric sau sleeve gastric, sunt menite sa schimbe anatomia tractului gastrointestinal (a stomacului si a sistemului digestiv) iar astfel de modificari fiziologice ale organismului vor schimba metabolismul, felul in care sunt arse caloriile si grasimile si modul in care este produsa energia. Indiferent de interventia chirurgicala aleasa impreuna cu chirurgul dumneavoastra, este important sa retineti faptul ca este un instrument in lupta cu kilogramele. Schimbarea incepe cu dumneavoastra si tine si de alti factori precum nutritia, exercitiile fizice si modificarea comportamentului.
Prin schimbarea anatomiei gastrointestinale, astfel de interventii chirurgicale modifica productia de hormoni din stomac, in consecinta senzatia de foame si apetitul se vor reduce si veti ajunge sa va simtiti satul mult mai rapid. Rezultatul final este acela ca nu veti mai simti nevoia de a manca atat de des in comparatie cu efectele curelor de slabit ce pot dezechilibra productia de hormoni.
Interventia chirurgicala bariatrica si schimbarile hormonale
Schimbarile hormonale resimtite dupa operatie vor duce la pierderea in greutate prin amplificarea productiei de energie si a arderii caloriilor. De fapt, unele operatii pot duce la cresterea consumului de energie pe masura ce se pierde din greutatea corporala si se pot practica mai multe activitati de natura fizica. Spre deosebire de pierderea in greutate in baza unui regim alimentar, interventia chirurgicala poate ajuta la atingerea si mentinerea unei greutati ideale pentru ca un nou echilibru al energiei produse de organism este astfel creat.
Pierderea in greutate aduce si alte schimbari ce va vor ajuta sa va imbunatatiti metabolismul. De asemenea, veti putea sa practicati diverse sporturi si activitati fizice precum plimbatul, mersul pe bicicleta, inotul, si multe altele. Exercitiile fizice sunt esentiale in lupta impotriva obezitatii.
De asemenea, o astfel de interventie chirurgicala duce la reducerea productiei de hormoni precum insulina (pe care organismul o foloseste pentru a echilibra nivelul glicemiei din sange) si cortizolul (sau hormonul stresului) si imbunatateste alti factori ce reduc depozitele de grasime si felul in care organismul dumneavoastra sintetizeaza si depoziteaza grasimile. Studiile indica faptul ca 90% dintre pacientii care au suferit o astfel de interventie chirurgicala reusesc sa mentina o pierdere in greutate de apriximativ 50% din greutatea de dinainte de operatie pentru o perioada indelungata.
Imbunatatirea si/sau eliminarea afectiunilor asociate
Rata de mortalitate redusa asociata acestui tip de interventie chirurgicala (comparabila cu rata inregistrata in cazul colecistectomiei) se datoreaza faptului ca pacientii constata o imbunatatire a starii de sanatate post-operatie si o diminuare a afectiunilor asociate obezitatii. Astfel de comorbiditati includ tensiune arteriala crescuta, apnee de somn, astm, artrita, colesterol crescut, boala de reflux gastroesofagian, steatoza hepatica, staza venoasa, incontinenta urinara, etc.
Interventia chirurgicala duce si la ameliorarea si remisia diabetului zaharat de tip 2 – noninsulinodependent (NIDDM) sau diabetul adultului. O analiza a 621 de studii realizate pe pacienti a evidentiat faptul ca in cazul a 135,247 pacienti care au ales o interventie chirurgicala de aceasta natura s-a constatat o ameliorare a diabetului in proportie de 85% si o remisie a acestei conditii in proportie de 78%.
De asemenea, interventiile chirurgicale bariatrice imbunatatesc si calitatea vietii pacientului si longevitatea. Functiile fizice precum mobilitatea, sau respectful de sine, nivelul de socializare si relatiile sociale ale pacientului se imbunatatesc considerabil iar starile depressive si anxietatea sunt reduse si chiar inlaturate dupa o astfel de interventie.
You might also like
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate
- Natura progresiva a obezitatii
- Tigarile si alcoolul