Obezitatea este o boala care are la baza mai multi factori care se exprima pe un fundal genetic nefavorabil. Componenta genetica se afla in legatura stransa cu mai multi factori hormonali, metabolici, psihologici si de comportament, care favorizeaza acumularea de grasimi si cresterea in greutate.
Dezechilibrul energetic
Dezechilibrul energetic duce la acumularea kilogramelor in plus si se declanseaza atunci cand aportul de energie (valoarea calorica a alimentelor ingerate) depaseste cheltuielile energetice, energia consumata in mod normal de organism pentru indeplinirea functiilor biologice (arderea grasimilor), a activitatilor zilnice si a exercitiilor fizice. Acest dezechilibru apare atat din cauza supraalimentarii cat si a sedentarismului. Cu toate acestea exista si alte afectiuni care duc la acumularea si transformarea grasimilor in depozite, si acestea nu tin de lipsa obiceiurilor alimentare sanatoase sau a activitatilor fizice. Acestea includ:
- Insomnia cronica
- Consumul de alimente care, indiferent de continutul caloric, duce la schimbari metabolice/hormonale ce pot influenta acumularea kilogramelor in plus. Aceste alimente includ produsele bogate in zahar sau fructoza, cerealele procesate si mezelurile procesate
- Aport scazut de alimente ce ard grasimile precum fructele, verdeturile, legumele, nucile, semintele si a proteinelor de calitate
- Stresul si anxietatea
- Mai multe tipuri de medicamente
- Diversi poluanti
Ingrasarea
Acumularea kilogramelor este un alt factor prezent intrucat obezitatea este o boala progresiva. Atunci cand situatia scapa de sub control, in organism se produc niste schimbari hormonale, metabolice si la nivel molecular iar lupta cu kilogramele in plus devine o sarcina grea pentru ca organismul nu mai poate arde caloriile consumate, nu mai poate sintetiza glucoza (carbohidratii) si atunci apar depozitele de grasime sub forma de tesut adipos. Astfel, o cantitate mai mare din caloriile consumate va fi depozitata sub forma de tesut adipos. De asemenea, obezitatea influenteaza si anumiti hormoni produsi in stomac ce regleaza apetitul si senzatia de foame, astfel se ajunge la cresterea portiilor si a frecventei meselor din cursul unei zile. Ingrasarea schimba corpul uman la nivel biologic si molecular si astfel apare mediul propice pentru acumularea kilogramelor si instalarea obezitatii.
You might also like
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate
- Tigarile si alcoolul
- Urmarirea pacientului