Fumatul
Pentru a elimina posibilele complicatii asociate interventiilor chirurgicale de natura bariatrica, chirurgul specialist va recomanda, intotdeauna, sa renuntati la acest viciu inainte de operatia programata. Un astfel de pas va poate ajuta sa scapati de fumat pentru totdeauna.
Intrebare: De ce trebuie sa renunt la fumat inainte de operatie?
Raspuns: Pe langa o multime de alte riscuri pentru sanatate, fumatul duce in timp la o crestere a tensiunii arteriale si la probleme ale sistemului circulator iar tesuturile se vor vindeca mult mai greu in cazul in care sunteti fumator. Fumatul si efectele sale asupra sanatatii pacientului:
- Formarea de cheaguri de sange (risc crescut dupa efectuarea interventiei bariatrice);
- Ulceratii ce pot aparea dupa interventie;
- Afectiuni cardiace;
- Infarct miocardic;
- Boala pulmonara obstructiva cronica;
- Risc crescut de fracturare a soldului;
- Cataracta
- Cancer oral, al gatului si esofagului, cancer laringian, gastric, pancreatic, vezical, cervical si renal.
Intrebare: Cand trebuie sa renunt la fumat?
Raspuns: Renuntarea la fumat trebuie sa aiba loc cu sase saptamani inainte de interventie pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange si a pneumoniei. Renuntarea la fumat cu o saptamana sau doua inainte poate sa duca la agravarea sitatiei si cresterea unor riscuri asociate oricarui tip de interventie chirugicala. Chirurgul specialist va va indica perioada necesara stabilizarii starii dumneavoastra de sanatate si va programa interventia intr-un moment optim. Utilizarea de plasturi cu nicotina sau a gumei nu este recomandata.
Alcoolul
Intrebare: Pot sa consum bauturi alcoolice dupa operatie?
Raspuns: Dupa efectuarea unei interventii chirurgicale de natura bariatrica, specialistul recomanda ca bauturile alcoolice sa fie evitate. Aloolul contine calorii si are o valoare nutritiva scazuta, in consecinta va ingreuna procesul de pierdere in greutate. Spre exemplu, vinul contine de doua ori mai multe calorii per unitate in comparatie cu apa minerala carbogazoasa. Absorbtia substantelor alcoolice in tesuturi se schimba in urma interventiei chirurgicale, fie de sleeve gastric sau bypass gastric, intrucat enzimele ce descompun substantele alcoolice in timpul digestiei sunt absente sau in cantitate redusa.
De asemenea, alcoolul este absorbit mult mai repede dupa o interventie chirurgicala bariatrica si efectul sau va fi mult mai puternic, eliminarea producandu-se lent; studiile au indicat faptul ca pacientii care au suferit o astfel de interventie chirurgicala au atins mult mai repede un nivel crescut de alcool in sange, iar eliminarea substantelor alcoolice a fost mult mai lenta. In anumite cazuri, consumul de alcool poate duce la dependenta si este recomandat sa nu consumati bauturi alcoolice dupa interventie.
You might also like
- Repararea defectelor parietale la pacientii bariatrici
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate
- Natura progresiva a obezitatii