Bypass gastric Roux-en-Y
gastrointestinal astfel incat alimentele sa nu mai ajunga in stomac si in sectiunea superioara a intestinului subtire. Operatia ajuta la pierderea in greutate si induce remisia diabetului zaharat de tip 2 in cazul a 80% dintre pacienti iar in 15% dintre cazuri, pacientii constata o imbunatatire a rezultatelor analizelor.
Imbunatatirea sau remisia diabetului de tip 2 cu ajutorul bypassului gastric se produce intr-o perioada scurta de la operatie, uneori inainte ca pacientul sa piarda masiv din greutate. Mecanismele si transformarile ce ajuta la pierderea in greutate si care influenteaza diabetul de tip 2 sunt accelerate datorita, in parte, schimbarii hormonale de la nivelul stomacului, schimbare produsa de interventia chirurgicala; in prezent, astfel de schimbari si mecanismele lor sunt explorate si analizate de experti din domeniul chirurgiei bariatrice si a metabolismului uman.
Sleeve gastric
Gastrectomia de tip sleeve (gastrectomia longitudinala laparoscopica sau tubulizarea gastrica verticala) este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza o sectiune importanta din stomac si astfel pacientul este ajutat sa piarda in greutate. Stomacul rezultat este ingust si de forma tubulara, in consecinta acesta nu mai are rol de deposit pentru alimentele consumate.
Pe langa pierderea in greutate, sleeve-ul gastric influenteaza si metabolismul glucidic si schimba productia hormonala de la nivelul stomacului astfel ca se imbunatatesc si comorbiditatile precum diabetul de tip 2. De asemenea, 60% dintre pacienti constata o remisie a diabetului, rezultatele fiind similare cu cele obtinute in urma bypassului gastric.
Beneficii vs. Riscuri
Diabetul de tip 2 non-insulino-dependent este una dintre cauzele morbiditatilor si deceselor inregistrate in Statele Unite ale Americii, printre afectiunile fatale asociate acestui tip de diabet numarandu-se bolile cardiovasculare, infarctul miocardic si insuficienta renala acuta. In fiecare an, milioane de oameni mor din cauza efectelor diabetului de tip 2. Tehnicile avansate folosite de catre chirurgia bariatrica pot fi considerate ca fiind salvatoare in astfel de situatii, iar oamenii pot duce o viata sanatoasa, daca sunt informati la timp si indrumati sa porneasca pe drumul schimbarii.
Desi interventiile chirurgicale de tip bariatric prezinta riscuri asociate, cele ce sunt ridicate de catre afectiunile de tipul diabetului de tip 2 (adesea tratat in mod inadecvat prin medicatie) sunt mult mai mari in comparatie cu interventia chirurgicala. Fiecare pacient in parte reprezinta un caz particular iar riscurile si beneficiile trebuie cantarite si evaluate cu atentie in functie de severitatea comorbiditatilor si a diabetului.
Pozitia si instructiunile Federatiei Internationale de Diabet referitoare la chirurgia bariatrica utilizata pentru tratarea diabetului de tip 2
In 2011, expertii si medicii specialisti in diabet, endocrinologii, chirurgii si membrii consiliilor de experti in sanatate publica s-au reunit in cadrul celui de-al doilea Congres Mondial al terapiilor si modului de interventie in cazul diabetului zaharat de tip 2, eveniment desfasurat la New York. In baza dovezilor si a cazurilor prezentate de catre experti de talie internationala, Federatia Internationala de Diabet (IDF) a declarat faptul ca interventiile chirurgicale bariatrice trebuie sa fie considerate o optiune pentru tratarea timpurie a diabetului zaharat de tip 2.
Declaratia misiunii IDF, prin care aceasta entitate internationala isi comunica pozitia fata de astfel de interventii chirurgicale, cuprinde urmatoarele informatii:
- Pe langa tratamentele din sfera terapiei comportamentale si cele pe baza de medicatie specifica, interventiile de tip bariatric reprezinta o optiune viabila si solida in ameliorarea diabetului, in cazul pacientulor cu obezitate severa.
- Chirurgia bariatrica reprezinta o optiune viabila de tratament in cazul indivizilor care sufera de diabet de tip 2 si obezitate, daca nu s-au obtinut rezultatele recomandate prin terapia medicala aleasa.
- Interventia chirurgicala este o optiune viabila pentru indivizii care sufera de diabet de tip 2 si au un indice de masa corporala de 35 sau mai mult.
- Interventia chirurgicala poate reprezenta un tratament alternativ in cazul pacientilor cu un indice de masa corporala cuprins intre 30 si 35, in cazul in care diabetul de tip 2 nu poate fi controlat prin medicatie, in special in prezenta unor riscuri grave asociate bolilor cardiovasculare ce pun sanatatea pacientului in pericol.
- Chirurgia bariatrica este un tratament viabil din punct de vedere al costurilor asociate tratamentului diabetului de tip 2.
- Riscurile asociate complicatiilor post interventie si decesele inregistrate in urma interventiilor bariatrice sunt minore si comparabile cu alte interventii chirurgicale precum colecistectomia.
Chirurgia bariatrica si metabolica a diabetului de tip 2 trebuie sa fie realizata tinandu-se cont de recomandarile din domeniu ce presupun: echipa multidisciplinara pentru fiecare caz in parte, educarea pacientilor, control medical pe termen lung si evaluare clinica amanuntita precum si tehnici sigure, precise si eficiente utilizate de catre medicii specialisti.
You might also like
- Repararea defectelor parietale la pacientii bariatrici
- Diabetul zaharat de tip 2 si interventiile chirurgicale metabolice
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate