Cum definim obezitatea?
Obezitatea nu mai este considerata o problema de natura cosmetica produsa de supraalimentare si lipsa controlului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), impreuna cu celelalte entitati nationale si internationale din domeniul stiintific, au ajuns la concluzia ca obezitatea este o boala progresiva ce rezulta din combinarea mai multor factori de mediu si genetici.
Obezitatea este o boala ce presupune costuri masive, nu numai din punct de vedere economic, ci si la nivelul indivizilor si al sistemului de sanatatate al societatii in ansamblu, afectand longevitatea si prosperitatea oamenilor. Din cauza naturii sale progresive, obezitatea presupune un tratament de lunga durata, desfasurat pe parcursul intregii vieti a pacientilor.
Masurarea obezitatii
Obezitatea este caracterizata prin acumularea in exces de tesuturi adipoase. In prezent exista o serie de metode pentru calcularea si masurarea cantitatii de grasimi din organism in comparatie cu tesuturile musculare netede. Dar, intrucat aceste metode sunt costisitoare si necesita o perioada mai lunga de timp, obezitatea este evaluata clinic printr-o serie de calcule estimative ce combina greutatea corporala, modul in care este construit corpul (densitatea osoasa) si inaltimea.
Greutatea ideala
Una dintre metodele de estimare a greutatii ideale este reprezentata de tabelul pus la dispozitie de compania de asigurari Metropolitan Life. Tabelul se bazeaza pe rata mortalitatii si necesita informatii despre greutatea corporala si masurarea circumferintelor corpului, dar rezultatele sunt considerate de specialisti ca fiind arbitrare. Atunci cand se utilizeaza acest tabel, supraponderalitatea si obezitatea sunt calculate procentual – procentul de kilograme in plus fata de greutatea ideala.
Indicele de Masa Corporala (IMC)
Indicele de masa corporala este un indicator oficial de calculare a greutatii corporale ideale pentru o inaltime data. Studiile globale de sanatate au aratat ca IMC-ul indica mai precis numarul de kilograme in exces dar exista si exceptii, cum ar fi IMC-ul unei femei gravide, al unui sportiv (cu masa musculara mare) sau al unui body builder, sau IMC-ul calculat in randul varstnicilor. IMC-ul nu tine cont de modul in care sunt distribuite tesuturile adipoase (procentul de grasime corporala), de masa musculara sau osoasa si nu poate indica modul in care se comporta metabolismul unui individ.
Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in m la patrat: IMC = m/(h2)
IMC[kg/m2] = m [kg] / h2 [m2]
Categorie | Valori IMC |
Normoponderal | 18.9 – 24.9 |
Supraponderal | 25 – 29.9 |
Obezitate Gradul I | 30 – 34.9 |
Obezitate Gradul II (Obezitate severa) | 35 – 39.9 |
Obezitate Gradul III (Obezitate morbida) | 40 sau mai mult |
You might also like
- Repararea defectelor parietale la pacientii bariatrici
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate
- Natura progresiva a obezitatii