Absorbtie – intestinala (la nivelul intestinului subtire) = patrunderea in sange si in limfa a produsilor rezultati din digestia alimentelor.
Adipos – tesut conjunctiv fibros format din mase de celule grase (adipocite).
Bariatrica – chirurgia obezitatii.
Comorbiditate – afectiuni care sunt prezente simultan la aceeasi persoana.
Colon – portiunea finala a intestinului gros care este situata intre capatul intestinului subtire si rect.
Sindrom Dumping – reprezinta golirea rapida a stomacului si se manifesta dupa anumite interventii chirurgicale bariatrice precum bypass-ul gastric, sau dupa ingerarea unei cantitati mai mari de alimente si lichide bogate in zahar si grasimi, iar simptomele includ greata, dezorientare, dureri de stomac, voma sau diaree.
Duoden – reprezinta segmenul initial al intestinului subtire ce leaga stomacul de jejun; in duoden, aciditatea este neutralizata de catre secretiile proprii ale duodenului si de actiunea bilei si a sucurilor pancreatice, care se varsa in duoden din vezicula biliara si pancreas.
Greutate in exces – este acea greutate cuprinsa intre greutatea actuala a pacientului si greutatea ideala.
Gastric – un termen care se refera la stomac.
Operatia de gastric banding – este o interventie chirurgicala minim-invaziva de montare a unui inel gastric, in jurul stomacului, ce include un balon care este umplut cu un lichid, in general solutie salina; interventia utilizeaza acest inel reglabil pentru a imparti stomacul in doua portiuni inegale; ajustarea inelului este realizata de un medic specialist la anumite intervale de timp.
Operatia de gastric bypass – in timpul acestei interventii, chirurgul utilizeaza o sectiune din stomac pentru a realiza un rezervor gastric, din portiunea initiala a stomacului, care va fi conectat la o ansa de intestin subtire, astfel incat bolul alimentar sa ocoleasca stomacul si o portiune variabila din intestin. Include mai multe procedee precum Roux-en-Y sau gastric bypass extins.
Operatia de gastric sleeve – gastrectomia longitudinala presupune excizia marii curburi gastrice, stomacul fiind transformat intr-un tub cu un volum de cca 80-100 ml. Interventia este una restrictiva, intrucat aportul alimentar este cu mult diminuat la o masa. Este unul dintre cele mai utilizate procedee bariatrice alaturi de gastric bypass si nu influenteaza circuitul alimentar normal.
Gastrointestinal – termenul este utilizat pentru a descrie intreg tubul digestiv.
Hernia – reprezinta exteriorizarea tesutului din interiorul abdomenului si arata ca o umflatura; aceasta slabiciune a tesutului conjunctiva pare mai ales in zona inghinala si ombilicala.
Hipertensiune – reprezinta valorile crescute ale presiunii sangvine.
Ileon – parte terminala a intestinului subtire, situate intre jejun si cec (inceputul intestinului subtire).
Jejun – partea centrala din intestinul subtire aflata intre duoden si ileon; aici se produce digestia alimentelor.
Laparoscopie – metoda moderna de explorare si operare pe cale abdominala cu ajutorul laparoscopului (instrument optic foarte subtire conectat la o unitate video printr-o sursa de lumina cu fibra optica); laparoscopului i se pot atasa ustensile speciale chirurgicale pentru biopsie si pentru vizualizarea in interiorul abdomenului; incizia este minima, complicatiile sunt reduse iar vindecarea este rapida.
Morbida – acest termen se refera la o boala sau la o afectiune.
Obezitate morbida – se considera obezitate morbida atunci cand Indicele de Masa Corporala este de 40 sau depaseste aceasta valoare, adica pacientul are cu peste 45 de kilograme peste greutatea ideala sau atunci cand Indicele de Masa Corporala depaseste 35 si pacientul sufera si de alte comorbiditati. Pentru interventiile de montare a unui inel gastric, pacientii sunt selectati daca au un Indice de Masa Corporala ce depaseste 35 sau peste 30 dar cu doua probleme medicale seriase.
Mortalitatea – indice rezultat din raportarea numarului de decese dintr-o populatie, intr-o anumita perioada, la totalul populatiei respective, pe un anumit teritoriu.
Program Bariatric Multidisciplinar – program ce include analizele si tratamentul ales pentru cazurile clinice de obezitate morbida; programul presupune participarea mai multor specialisti si include evaluarea unui chirurg, a unui nutritionist, o evaluare psihologica si tratamentul ales.
Obezitatea – este o crestere exagerata a greutatii corporale (peste 25% fata de greutatea normala), cauzata de acumularea unei cantitati mari de gresime in tesuturi si viscere.
Obstructie – ingustarea unei portiuni din tractul gastrointestinal ce impiedica circulatia normala a materiilor solide sau lichide.
Pulmonar – termen asociat plamanilor.
Incetarea simptomelor sau vindecarea – apare in cazul anumitor boli sau afectiuni iar analizele medicale nu mai inregistreaza prezenta acestora in organism.
Bypass Gastric Roux-en-Y – interventie chirurgicala prin care se reconecteaza o sectiune din stomac, sub forma de rezervor gastric, la o portiune din intestinul subtire, in forma de Y.
Capse chirurgicale – produs specific pentru inchiderea plagilor; sunt de obicei realizate din otel inoxidabil sau titaniu si sunt inserate intr-un capsator medical pentru piele ce este potrivit pentru plagi simple, recente, deschise, fara contuzii.
Diabetul zaharat de tip 2 – este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismului glucidic.
You might also like
- Repararea defectelor parietale la pacientii bariatrici
- Diabetul zaharat de tip 2 si interventiile chirurgicale metabolice
- Prejudecati cu privire la chirurgia bariatrica
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate