Pacientii care sufera de obezitate se confrunta si cu anumite afectiuni asociate precum diabet, tensiune arteriala crescuta, colesterol marit sau boala coronariana. Pacientii care aleg sa efectueze o interventie de natura bariatrica si reusesc sa piarda din greutate vor observa o imbunatatire in cazul celorlalte afectiuni si vor putea sa renunte la medicatie in functie de sfatul medicului curant. Dar reducerea numarului de medicamente prescrise nu reprezinta obiectivul acestui drum sinuos ci sanatatea pacientului, care trebuie sa isi suplimenteze alimentatia si cu vitamine si minerale esentiale necesare dupa efectuarea unei astfel de interventii chirurgicale.
Intrebari frecvente
Intrebare: Operatia de chirurgie bariatrica influenteaza modul in care actioneaza medicatia prescrisa?
Raspuns: Substantele active din medicamentele prescrise de medic sau cele fara prescriptie (OTC) vor fi asimilate in mod diferit de catre organism dupa interventia bariatrica. In consecinta medicatia nu va mai avea acelasi efect. Imediat dupa interventie, ingerarea de tablete sau capsule mari nu este recomandata intrucat ele se pot bloca. Din aceasta cauza, medicul va poate prescrie medicamente sub forma de suspensie, sirop, masticabile, comprimate sublinguale sau injectabile. Anumite medicamente pot fi zdrobite si inghitite in timp ce mancati.
Operatia de tip sleeve gastric sau pentru montarea unui inel gastric reglabil nu afecteaza tipul de medicatie prescrisa. Bypass-ul gastric de tip Roux-en-Y poate afecta modul in care sunt absorbite substantele din medicamente. Consultati medicul curant sau farmacistul pentru a afla mai multe despre medicatia prescrisa. Spre exemplu, dupa operatia bariatrica, in cazul anumitor medicamente antidepresive, doza trebuie sa fie marita, dar acest aspect nu reprezinta o complicatie, ci efectul medicatiei poate sa nu fie acelasi. Este important sa raportati astfel de schimbari pentru ca medicul dumneavoastra sa va ajusteze doza prescrisa.
Intrebare: Imi va fi schimbata medicatia dupa operatie?
Raspuns: Dupa interventia chirurgicala, anumite medicamente vor fi prescrise in doze diferite, pe masura ce afectiunile asociate obezitatii nu vor mai reprezenta o problema. Spre exemplu, pacientii care sufera de diabet pot sa aiba nevoie de doze mai mici de insulina, odata cu schimbarea nivelului de glucoza din sange. Pacientii care iau medicamente pentru tensiune sau colesterol pot, de asemenea, sa inregistreze schimbari ale valorilor, in urma efectuarii analizelor de sange, iar dozele vor fi micsorate. Medicatia va este prescrisa de medic si este important sa discutati cu acesta inainte de a lua orice medicament. Este recomandat sa evitati auto-medicatia si de asemenea, sa nu micsorati dozele fara a consulta medicul dumneavoastra.
Intrebare: Ce medicamente trebuie sa evit dupa interventia chirurgicala?
Raspuns: Chirurgul sau medicul specialist in bariatrie va poate oferi informatii suplimentare in privinta acestui subiect. O clasa de medicamente ce trebuie evitata dupa interventia de bypass gastric Roux-en-Y este cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) intrucat acestea pot produce ulceratii marginale, hemoragii sau perforatii. Astfel de complicatii nu sunt fatale dar preventia este mai buna intotdeauna.
Anumiti chirurgi recomanda evitarea medicamentelor AINS si in cazul interventiilor de sleeve gastric sau de montare a unui inel reglabil. Corticosteroizii (prednisonul) pot produce ulceratii sau pot impiedica vindecarea tesuturilor dar in anumite situatii astfel de medicamente sunt prescrise de medic. Anumite medicamente ce presupun eliberare prelungita nu sunt absorbite corespunzator, astfel ca este indicat sa discutati cu chirurgul sau medicul dumneavoastra despre modul in care simtiti ca actioneaza astfel de medicamente. De asemenea, exista si medicamente ce pot avea ca efecte secundare luarea in greutate, astfel ca este important sa discutati cu medicul sau chirurgul dumneavoastra despre beneficiile lor si daca exista medicamente alternative.
Intrebare: Imi vor fi prescrise medicamente noi dupa interventia chirurgicala?
Raspuns: In cazul anumitor pacienti, medicatia post-interventie poate include medicamente antiacide. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru secretia biliara, litiaza biliara si preventia aparitiei de calculi biliari. Consultati medicul dumneavoastra pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de medicamente.
Intrebare: Trebuie sa zdrobesc toate pastilele, dupa ce ma operez?
Rapsuns: Este foarte important sa discutati absolut orice problema cu medicul dumneavoastra, mai ales in cazul in care aveti neclaritati referitoare la medicatia prescrisa inainte de interventia chirurgicala. Anumite tablete nu pot fi zdrobite si inghitite, in consecinta medicamentul respectiv trebuie sa fie inlocuit cu unul alternativ. Nu luati medicamente fara a consulta medicul in prealabil!
You might also like
- Impactul obezitatii asupra starii de sanatate
- Urmarirea pacientului
- Dieta dupa operatia de chirurgie bariatrica
- Tipuri de operatii in cazul pacientilor diabetici